Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Γρίπη των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων είναι μια "νέα" μορφή γρίπης που μας έχει προβληματίσει από την γνωστοποίηση της στα μέσα και μετά.

Δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει από αυτά που ακούγονται, πάντως κατά γενική ομολογία ο 'Ελληνας δεν το έχει "πάρει βαρέως" αυτή τη φορά σε σχέση με τον πανικό που είχε προκληθεί από την γρίπη των πτηνών κ των βοοειδών. Ίσως γιατί έχει βαρεθεί να τον τρομοκρατούν τα μέσα και έχει καταλάβει ότι πίσω από αυτό υπάρχουν σκοπιμότητες.

Ακούγοντας στον τηλεοπτικό σταθμό alter πρόσφατα έναν ειδικό ιατρό/επιδημιολόγο, τον οποίο άφησαν να μιλήσει 5 λεπτά μόνο, στο τέλος του θέματος και απαξιώνοντας την αξία των λόγων του συνειδητοποίησα για μια ακόμα φορά ότι ο σκοπός των δελτίων ειδήσεων δεν είναι η ενημέρωση αλλά η τρομοκράτηση του κόσμου!

Αυτός ο επιστήμονας ανέφερε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία, αφού επιδημία θεωρείται η χολέρα κ.α. κ αν ήταν επιδημία τότε όλοι οι επιβάτες του αεροπλάνου που συνταξίδεψαν με τον νεαρό φοιτητή του υποτιθέμενου κρούσματος της γρίπης των χοίρων θα έπρεπε να είχαν προσβληθεί! Και ότι όλο αυτό γίνεται για οικονομικούς λογούς όπως στο να παραγγείλουν τα νοσοκομεία μεγάλες ποσότητες φάρμακων κ.τ.λ. από τις φαρμακοβιομηχανίες! Επίσης είπε ότι ήταν από τους πρώτους ιατρούς που την εποχή (νομίζω 3 χρόνια πριν) που είχε πανικοβληθεί ο κόσμος με την γρίπη των πτηνών καθησύχαζε τους Έλληνες αλλά σχεδόν κανένας δεν τον άκουγε!

Είναι κρίμα πραγματικά να μην δίνεται ο λόγος σε επιστήμονες σαν τον κύριο αυτόν και να φιμώνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

Από ένα άρθρο της Δρ Ε. Ξυλούρη – Φραγκιαδάκη Υγιεινολόγου Κτηνίατρου, Αναπλ.Καθηγήτρια, και Πρόεδρου Ελληνικής Εταιρείας Ιολογίας, του Εργαστηρίου Ανατομίας & Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων, του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρονται οι εξής Κανόνες ορθής πρακτικής που συνιστώνται στους καταναλωτές για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό Η1Ν1 ή τον Η5Ν1 συνοπτικά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

1. Να ξεχωρίζει σαφώς κανείς το ωμό κρέας γενικά (χοίρων, πουλερικών κλπ) από τα έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους με παθογόνους παράγοντες.

2. Να πλένει κανείς σχολαστικά με σαπούνι τα χέρια
του ειδικά, όταν είχε έλθει σε επαφή με ζώα (μολυσμένα ή μη). Να πλένει καλά όλες τις επιφάνειες ή τα αντικείμενα που ήλθαν σε επαφή με ενδεχομένως μολυσμένο κρέας.

3. Να πλένει κανείς και να διατηρεί καθαρά τα χέρια του, ειδικά πριν από κάθε επαφή με τρόφιμο, ποτό, τσιγάρο, ή καλλυντικά, φακούς επαφής
κλπ.

4. Να γίνεται καλό ψήσιμο και μαγείρεμα των τροφίμων χοίρειας ή ορνίθειας προέλευσης (κρέας,αυγά). Το κρέας να μαγειρεύεται στους 700 C
(κάποιο λάθος πρέπει να έχουν κάνει στους βαθμούς) και τα αυγά να μην είναι μελάτα ή ωμά.

Κανόνες οι οποίοι ούτως η άλλως πρέπει να τηρούνται για την αποφυγή όλων των μορφών γρίπης και άλλων ασθενειών.

Και μια ευχάριστη νότα που έχει βαθύτερο νόημα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου